Na úrade sa chatuje na pokyn primátora

18.10.2013 Prešov

Prešov, 18.10.2013 - Po zavedení prehľadného systému zverejňovania objednávok, faktúr a zmlúv na webovej stránke mesta prostredníctvom služby eGov a jej rozšírení o ďalšie nové prehľady ako zoznam daňových dlžníkov, názvy všetkých ulíc v meste Prešov, demografické údaje o počte a zložení občanov mesta, zoznam prevádzok a psíkov v Prešove, volebných okrskov a pod., prichádza radnica s ďalšou novinkou, ktorú opäť Prešov zavádza ako prvé krajské mesto. Ide o unikátnu službu spomedzi všetkých úradov, službu s názvom Livechatoo.

Mesto Prešov v rámci zlepšenia komunikácie medzi občanmi a úradom zavádza novú komunikačnú službu Livechatoo. Na stránke www.presov.sk je tak počas skúšobnej prevádzky od začiatku tohto týždňa možné všimnúť si v pravom spodnom rohu stránky komunikačného klienta. Ak je v ňom napísané „Práve sme Online“ a kliknete naň, budete prepojený na operátora, ktorý sa bude zaoberať Vašou otázkou. V prípade, že je v klientovi nápis „Offline“, môžete vyplniť svoje meno a kontaktný e-mail s Vašou otázkou a operátor Vás spätne kontaktuje po prečítaní Vašej požiadavky.

Ako jeden z prvých si službu vyskúšal aj primátora Pavel Hagyari, ktorý to považuje za ďalšiu z výhod, kedy občan získa informácie priamo, z pohodlia svojho domova. Hlavným princípom služby Livechatoo je priamy kontakt operátora s návštevníkom stránky v reálnom čase. Ďalej je tu tiež možnosť posielania súborov, hypertextových odkazov, zaslania či správy ak je operátor momentálne offline. Operátor má možnosť uložiť si meno klienta po prvej komunikácii a pridať si k nemu aj poznámku čo v kombinácii s archívom správ komunikáciu výrazne urýchľuje. Z bezpečnostného hľadiska je komunikácia cez Livechatoo šifrovaná vrstvou SSL a tak nie je možné jej zneužitie treťou stranou. V prípade zahlcovania chatu bezpredmetnými, urážlivými alebo nežiadanými správami je možné blokovanie návštevníka na určitý čas, pri najhoršom permanentne.

Prínosom pre občanov bude hlavne rýchla komunikácia z pohodlia domova, s výhodami e-mailovej komunikácie – archivovanie a posielanie súborov. Do plnej prevádzky by sa služba mala spustiť už na prelome októbra a novembra.

Služba Livechatoo sa teda zaradila k ďalšej novinke, prostredníctvom ktorej budú mať Prešovčania prvotné informácie ohľadom požadovaných služieb „priamo na dlani“. Mesto Prešov tak urobilo ďalší významný krok nad rámec zákona v rámci komunikácie so svojimi občanmi, ktorý prispieva k čoraz väčšej otvorenosti a transparentnosti.

(vkg)
 

Vyberte región